- Co zrobić gdy – i dlaczego dziecko gryzie rówieśników?
- Kiedy zacząć wychowywanie dziecka?
- Daj dziecku bekon!
- Jak powstaje ekologiczne jedzenie Hipp dla dzieci?
- Kto potrzebny bardziej, ojciec czy matka?
- Czy istnieje szczepionka na kleszcze dla ludzi?
- Objawy boreliozy: możesz nie wiedzieć, że ją masz.
- Depresja poporodowa: częściej dotyka młodych ojców – badanie [WIDEO]
- 14 lat w 4 minuty: ojciec uwiecznił jak córka rośnie [WIDEO]
- Sobotnie poranki pewnego ojca… przez trzy miesiące [WIDEO]
Gluten w diecie niemowlaka: kiedy wprowadzać, i po co?

Okno tolerancji jest istotne przy wprowadzaniu glutenu
Faktem jest, że na temat glutenu narosło sporo mitów. Oczywiście, gluten to zło, ale dla osób, które go nie tolerują – czyli są chore na celiakię. Bardzo wiele zależy od rodziców, bo, jak przekonuje profesor Socha z Centrum Zdrowia Dziecka, gluten należy wprowadzać do diety niemowlaka jak najszybciej.
Gluten pełni jednak bardzo ważną rolę w przemyśle żywnościowym i nie jest wcale bez znaczenia dla organizmu – o czym mówi doktor inżynier Stanisław Kalisz z Wydziału Nauk o Żywności warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Gluten w diecie niemowlaka: czy jest potrzebny? Kiedy go wprowadzać?
Z tej wypowiedzi jasno wynika, po pierwsze, że gluten jest… wszędzie. Choć w supermarketach są całe działy produktów bezglutenowych, te przeważnie kosztują więcej i są, co tu kryć, mniej smaczne. Spróbuj zresztą bezglutenowego pieczywa i sam się przekonaj.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi, gluten należy wprowadzać do diety już powyżej szóstego miesiąca życia. W małych porcjach, przyzwyczajając dziecko i obserwując jego reakcje. Jeśli zauważysz alergię, możesz odczekać kilka tygodni i spróbować ponownie, być może to sprawa tymczasowa, albo inny odczyn skórny, który z alergią nie ma wiele wspólnego.
Pingback: Jak długo karmić mlekiem? Do kiedy karmić: piersią i mieszanką? [WIDEO] | tatapad - tatapad