Jak powstaje ekologiczne jedzenie Hipp dla dzieci?

Przedstawiamy gościa, który kocha to, co robi.
6 min.   2   0   Drukuj   Prześlij

Stefan Hipp – z którym ekipa tatapad spędziła kilka dni – dał się poznać jako troskliwy opiekun swoich upraw oraz zwierząt, świetny gospodarz, a przede wszystkim – człowiek absolutnie autentyczny w swojej pasji. A jest nią hodowla żywności dla dzieci (ale także dla siebie). Czego efekty możecie poznać, kupując słoiki, herbatniki i inne gotowe pokarmy dla dzieci.

Te pochwały nie wynikają – bynajmniej – z faktu, że na górze strony wisi banner jego firmy. To rezultat kilku dni spędzonych na północy Polski, w byłym gospodarstwie PGR, które Hipp postawił na nogi, dając zatrudnienie kilku tuzinom okolicznych mieszkańców. Przez tych kilka dni poznaliśmy szefa koncernu jako człowieka, dla którego najważniejsza jest Planeta Ziemia. Oczywiście, możemy zakładać, że pozwala sobie na to bo go stać.

Mówiąc zupełnie wprost, to rzadki gatunek człowieka, który wpływa – korzystnie – na świat wokół siebie, starając się zrobić to tak, by każdy na tym zyskał. Nie hoduje biodiesla, bo – jak wyznał – chce by na jego polach rosło jedzenie. Nie zatruwa ziemi, bo zależy mu na tym, by była użyteczna dla kolejnych pokoleń. Nie zarabia na żywności „eko” więcej, choć by mógł, bo – zapewnia – zależy mu na tym, by dostep do niej miało jak najszersze grono rodziców i dzieci.

Hipp to jedyna na świecie marka żywności, na którą składają się same produkty ekologiczne – w Niemczech nazywane Bio. Na czym polega taka produkcja? O tym wszystkim piszemy w materiale. Choć nie jestem ekspertem od odczytywania ludzkich charakterów, wierzę, że Hipp jest najlepszym, co można dać dzieciom, bo jest po prostu blisko natury. Nie pochodzi od chemików i nie jest uzdatniana koktajlami z minerałów. Jest tym, co produkuje natura. Bez dodatku cukrów, soli i koncernowego zadęcia.

Jak wygląda proces produkcji ekologicznej żywności Hippa?

Rolnicy zajmujący się ekologiczną uprawą nie mogą stosować chemicznych środków i sztucznych nawozów. Podobnie jest z hodowlą zwierząt w gospodarstwach ekologicznych, o których warunki życia i skład pożywienia dba się bardzo skrupulatnie.

Dla potwierdzenia jakości, produkcja ekologiczna poddawana jest restrykcyjnym kontrolom, które dotyczą upraw roślin i chowu zwierząt, przetwórstwa, ale również zasad znakowania gotowych produktów.

Po pomyślnym zakończeniu tego procesu, każdy produkt BIO w Unii Europejskiej otrzymuje specjalny certyfikat wystawiony przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. – Nie ma powszechnie obowiązującej definicji rolnictwa ekologicznego, system ten określa się poprzez kryteria produkcji.

Jego wyróżnikiem jest odrzucenie środków agrochemicznych, modyfikacji genetycznych (GMO) i innych syntetycznych elementów w całym łańcuchu produkcji żywności: od pola do półki sklepowej – tłumaczy dr inż. Urszula Sołtysiak, dyrektor Jednostki Certyfikującej AGRO BIO TEST.

W celu lepszego zrozumienia czym właściwie jest rolnictwo ekologiczne, warto prześledzić wędrówkę produktu BIO z pola do sklepu. Przyjrzyjmy się bliżej produktom marki HiPP, która ma ponad 50 lat doświadczenia w produkcji żywności ekologicznej.

HiPP jest obecnie marką nr 1 na świecie w kategorii „Ekologiczna żywność dla niemowląt” (wg Euromonitor International Health & Wellness 2015 edition) i największym na świecie przetwórcą surowców ekologicznych. Ponad sześć tysięcy rolników uprawia dla niej ekologiczne warzywa i owoce na ok. 15 tys. hektarów ziemi.

Proces produkcji ekologicznej rozpoczyna się już od analiz gleby pod uprawy, na której rosną warzywa, owoce czy zboża, znajdujące się później w produktach. Kontroli poddaje się również warunki chowu zwierząt, w tym krów, z których mleka powstaje później ekologiczne mleko modyfikowane HiPP. Ważną częścią jest sprawdzanie procesu przetwórstwa, troska o każdy jego element. Każdy, gotowy produkt marki HiPP przechodzi ponad 260 kontroli.

Jej produkty ekologiczne posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego – znaczek liścia na zielonym tle. Znajduje się on na etykietach wraz z informacją, kto dokonał certyfikacji. Dodatkowo w firmie HiPP obowiązują wewnętrzne, wysokie wymagania dotyczące jakości i bezpieczeństwa. Przyjęte normy są dużo bardziej restrykcyjne niż te wymagane prawem, co potwierdzają przeprowadzane audyty i kontrole.

Ideą marki jest produkcja zdrowej żywności na najwyższym poziomie, wytwarzanej w zgodzie z naturą, dzięki czemu produkty HiPP od dziesięcioleci wyróżniają się wyjątkową ekologiczną jakością, również wśród innych produktów noszących miano BIO. Dlatego też na etykietach, oprócz unijnego logo rolnictwa ekologicznego, znajduje się znak HiPP BIO, który symbolizuje jakość, za którą osobiście ręczą właściciele marki, Claus i Stefan Hipp.

Dlaczego troskliwi rodzice wybierają żywność BIO?

Brak substancji chemicznych i modyfikowanych genetycznie to bezpieczeństwo dzieci. – Wyższość produktów ekologicznych w stosunku do konwencjonalnych polega na tym, że jest w nich bardzo niewielka ilość zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska. Natomiast powszechne stosowanie pestycydów w rolnictwie konwencjonalnym sprawia, że potem zjadamy je wraz z produktami – tłumaczy dr inż. Urszula Sołtysiak.

Rodzice, którzy wybierają ekologiczne produkty HiPP mogą mieć pewność najwyższej jakości i wynikającej z niej korzyści dla pociech. Młody organizm jest dużo bardziej wrażliwy niż człowiek dorosły na zawartą w żywności „chemię”. Opierając dietę niemowlęcia na produktach ekologicznych, wolnych od pestycydów, sztucznych konserwantów i barwników, bez GMO, inwestujemy w przyszłość naszego dziecka i środowiska, w którym wzrasta.

Dołącz do nas na Facebooku

Michał Nazarewicz

Przede wszystkim ojciec. Dziennikarz telewizyjny (m.in. "Teleexpress", "Panorama"), prasowy (m.in. "Profit", "Focus", "Wiedza i Życie") i radiowy. Wielki fan technologii, gier wideo, zdrowego rozsądku, ekonomii i zaangażowanego ojcostwa. Prowadzi warsztaty dla rodziców podczas konferencji i dla ojców w ramach szkół rodzenia. Dzięki temu, oraz własnemu doświadczeniu, zna zmartwienia - i sposoby na nie - młodych rodziców.

Komentarzy: 2

  1. Naturalnemetody

    21 grudnia 2015 at 18:40

    VA:F [1.9.22_1171]
    +3

    Świetna sprawa, to naprawdę dobrze, że w dzisiejszych czasach możemy już od małego zaszczepiać zdrowe nawyki żywieniowe, a nie ma chyba większej satysfakcji dla rodzica niż dobrze nakarmione dziecko, najlepszym co daje nam natura 🙂

  2. Basia

    15 maja 2016 at 20:47

    VA:F [1.9.22_1171]
    0

    Ekologiczne produkty + cukier. Zdrowe nawyki żywieniowe? To nieetyczne wprowadzanie w błąd konsumentów! Podawanie dzieciom przetworzonych herbatników z cukrem przed 1 rokiem życia to czysta głupota. Dosładzane są nawet słoiczki z owocami (np morelami) które przecież i tak są słodkie. Reklamowanie takich produktów jest złem. A fe wstydź się!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

banner
Przeczytaj inne:
Wahania nastrojów, czyli hardcore, nie disco. [WIDEO]

Wróżka Zębuszka: przez inflację rodzice płacą coraz więcej

TataSpot: S’poco Loco – Restauracja Tex Mex

Zamknij