- Co zrobić gdy – i dlaczego dziecko gryzie rówieśników?
- Kiedy zacząć wychowywanie dziecka?
- Daj dziecku bekon!
- Jak powstaje ekologiczne jedzenie Hipp dla dzieci?
- Kto potrzebny bardziej, ojciec czy matka?
- Czy istnieje szczepionka na kleszcze dla ludzi?
- Objawy boreliozy: możesz nie wiedzieć, że ją masz.
- Depresja poporodowa: częściej dotyka młodych ojców – badanie [WIDEO]
- 14 lat w 4 minuty: ojciec uwiecznił jak córka rośnie [WIDEO]
- Sobotnie poranki pewnego ojca… przez trzy miesiące [WIDEO]
Jedzenie ze słoiczka: jak wybrać odpowiedni obiad?

Rodzice decydują co dziecko zje, dziecko – ile.
Dziecko ma mniejszy wybór. Producenci, kierując się opracowanymi przez lekarzy schematami żywieniowymi, skazują je na z góry określone kombinacje. Wiadomo, nikt nie będzie smażył dziecku frytek czy ryby w panierce, gdy brakuje mu jeszcze zębów! Z jedzeniem ze słoiczka jest o tyle prościej, że jego forma i skład są dostosowane do wieku konsumenta. Opowiada o tym profesor Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka. Czym jest jedzenie ze słoiczka?
Dzięki jedzeniu ze słoiczka, w określonym wieku dziecka pojawia się odpowiedni produkt: warzywa, mięsa, ryby. Słoiki przygotowane są pod kątem schematu żywieniowego, a ich skład, jak zaznacza profesor, jest tylko jednym aspektem słoika: tekstura jest równie istotna, dzięki temu dziecko uczy się spożywania pokarmów o różnej teksturze.
Wraz z jego rozwojem psychoruchowym dziecko spodziewa się kolejnych wyzwań od życia, także od słoików. Dlatego nie tylko pojawia się w nich wraz z wiekiem dziecka więcej kawałków i grudek, ale także nowe składniki.
Słoik dla dziecka ośmiomiesięcznego jest większym wysiłkiem dla organu pokarmowego – buzi, innymi słowy – niż słoik dla czteromiesięczniaka.